Αποφάσισα να συντάξω αυτό το άρθρο για να παρουσιάσω τη σημαντικότητα της στοματοπροσωπικής αξιολόγησης από τους λογοθεραπευτές, ως προς τη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας της ζωής ενός παιδιού και όχι μόνο ως προς την αντιμετώπιση τυχόν φωνολογικών ή αρθρωτικών διαταραχών. Ο λογοθεραπευτής κατά την πρώτη συνάντηση με το παιδί, αξιολογεί τις στοματοπροσωπικές του δομές, ως πρώτη αιτία για την παρουσία φωνολογικών και αρθρωτικών δυσκολιών. Η στοματοπροσωπική εξέταση γίνεται με σκοπό να αξιολογηθεί η λειτουργική επάρκεια του μηχανισμού παραγωγής της ομιλίας, αλλά και της γενικότερης κατάστασης του στόματος ως προς την κίνηση, τη διαδοχοκίνηση, τη δύναμη, αλλά και την κατεύθυνση των στοματικών δομών (χείλη, γλώσσα, παρειές). Πηγαίνοντας προς τα μέσα, φτάνουμε στο σημείο της φαρυγγικής κοιλότητας, όπου βρίσκεται η σταφυλή και οι αμυγδαλές.
Οι αμυγδαλές βρίσκονται στα πλάγια τοιχώματα του φάρυγγα δεξιά και αριστερά και συνήθως είναι ορατές κατά το άνοιγμα της στοματικής κοιλότητας. Οι αμυγδαλές είναι απαραίτητες για τον οργανισμό, καθώς αποτελούν την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία στην καθημερινότητα της ζωής ενός παιδιού, καθώς και στην ποιότητα ζωής του παιδιού.
Μία από τις πιο γνωστές παθήσεις των αμυγδαλών, η οποία συνοδεύεται συχνά από υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) είναι η υπερτροφία αυτών.
Η υπερτροφία αμυγδαλών, όπως υποδηλώνει και το όνομά της ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία οι αμυγδαλές εμφανίζονται διογκωμένες και υπερμεγέθεις. Οι υπερτροφικές αμυγδαλές συνήθως εμφανίζονται ασυμπτωματικά, με αποτέλεσμα να μην δίνεται η απαραίτητη σημασία από τον ενήλικα ή το παιδί. Στα παιδιά, όμως, τις περισσότερες φορές μπορεί να συνυπάρχουν με τα γνωστά σε όλους «κρεατάκια». Τα κρεατάκια με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν διατάραξη του ύπνου, καθώς είναι η αιτία για την εμφάνιση του ροχαλητού, αλλά και της υπνικής άπνοιας. Επίσης, τα κρεατάκια σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν δυσκαταποσία, ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή και βήχα.
Πολλές φορές γονείς παραπονιούνται πως το παιδί τους δεν ακούει καλά, δεν ξεχωρίζει κάποιους ήχους, ροχαλίζει στον ύπνο ή κάνει άπνοιες, παρουσιάζει έλλειψη συγκέντρωσης στο σχολείο, είναι μονίμως κουρασμένο, δυσκολεύεται στην κατάποση ή παρατηρείται συνεχώς «μπουκωμένο». Τότε, ως λογοθεραπευτές καλό είναι να παραπέμψουμε το παιδί σε γιατρό Ω.Ρ.Λ, όπου θα γίνει η απαραίτητη εξέταση και αν χρειαστεί θεραπεία. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της παραπομπής σε διαφορετικές ειδικότητες, καθώς πάντοτε χρειάζεται συνεργασία και αλληλοστήριξη για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων.
Παρακάτω σας παραθέτω μία εικόνα παιδιού με ανωμαλία στις αμυγδαλές του, το οποίο παραπέμφθηκε σε ωριλά ιατρό, ύστερα από λογοθεραπευτική αξιολόγηση.

Αλεβίζου Νάνσυ,
Λογοθεραπεύτρια ΜΑ

Η σημασία της στοματοπροσωπικής εξέτασης στην ποιότητα ζωής του παιδιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek