αυτισμός
Σύμφωνa με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του νοσοκομείου Παίδων-Αγλαΐα Κυριακού, 1 στα 10 παιδιά Ελλήνων, ηλικίας 10-11 ετών εμφανίζουν Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).
Τα τελευταία 20 χρόνια η συχνότητα εμφάνισης των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος είναι αυξανόμενη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων ιατρικών και θεραπευτικών προγραμμάτων.
Οι δυσκολίες στην επικοινωνία και τον λόγο συνθέτουν το χαρακτηριστικό εκείνο που οδηγεί τους περισσότερους γονείς να ανησυχήσουν και να ζητήσουν τη γνώμη του ειδικού. Τα παιδιά με ΔΑΦ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και παρουσιάζουν διαταραχή στον λόγο, δηλαδή στην αποκωδικοποίηση κάθε μορφής πρώιμης επικοινωνίας. Ακόμη, παρουσιάζουν διαταραχή στις κοινωνικές σχέσεις, κυρίως δυσκολία στην κοινωνική ενσυναίσθηση, δηλαδή στην ικανότητα να κατανοούν τη συναισθηματική θέση του άλλου. Έτσι, το παιδί αδυνατεί να μοιραστεί το κοινωνικό βλέμμα, αδυνατεί να δείξει ή να σχολιάσει πράγματα, είτε λεκτικά είτε μη λεκτικά, αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του μέλους μιας ομάδας.
Εμφανής είναι η ακαμψία στη διαδικασία της σκέψης. Το παιδί με ΔΑΦ αντιστέκεται στην αλλαγή, παρουσιάζει έμμονες ιδέες και ενασχολήσεις, τελετουργικές συμπεριφορές, συχνά ηχολαλία, φτωχό συμβολικό παιχνίδι, στερεοτυπικές δραστηριότητες.
Οι δυσκολίες στις παραπάνω λειτουργίες οδηγούν το παιδί σε απόκλιση από τις κοινωνικές σχέσεις, την κοινωνική επικοινωνία, την κοινωνική κατανόηση και τη φαντασία. Η απόσυρση και η αδιαφορία για τους άλλους γίνεται αμέσως αντιληπτή από το ευρύ κοινό. Το παιδί προτιμά το μοναχικό ή το παράλληλο παιχνίδι και όχι το ομαδικό. Η κοινωνική του προσέγγιση είναι μονόπλευρη και επιτυγχάνεται συνήθως για την ικανοποίηση ενδιαφερόντων του ατόμου με ΔΑΦ και η επικοινωνία περιορίζεται για την έκφραση κυρίως βασικών αναγκών, αδιαφορώντας για κάθε είδους εμπλοκή σε αμοιβαίο διάλογο.
Με τον συνδυασμό εμπεριστατωμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων, το παιδί με ΔΑΦ θα αναπτύξει πολλές δεξιότητες που θα τον οδηγήσουν στην ομαλή κοινωνική ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Nάνσυ Αλεβίζου
Λογοθεραπεύτρια ΜΑ

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ-ASD)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek